27
MAY
08:00

Internet – 10 år in the making … by me … sort of.

The Creation of Halflife.nu

Upptäckte i förra veckan att tiden har gått fort. Det är idag 10 år sedan första versionen av Halflife.nu gick live. Sidan som fick mig intresserad av att skapa Internet. Eller i alla fall att skapa Internetsidor…

Allt börjar

Det började med att spelet Half-Life släpptes i November 1998. Jag och min vän Anders Flodihn lööövded it. I juni året efter så kom en modifikation till spelet som hette Counter-Strike, som skulle visa sig bli ganska stor, och som vi löövdade ännu mer. Vi gillade den modifikationen så mycket så vi ville göra en hemsida om den. Vi ville kalla den CS Sweden. Detta var mitt första riktiga försök på att göra en hemsida. Vi gick i gymnasiet och allt jag kunde var väldigt enkel HTML 4. Anders ritade och jag knackade HTML i Notepad. Men vi behövde ett ställe att lägga upp siten. Anders, som mycket tidigare än mig hade Internet hemma, hade besökt en site som hette Half-Life Sweden som vi kom på vi kunde fråga. Vi upptäckte dock att denna site hade lagts ner. En liten notis berättade om att den skulle komma upp igen och den gav mig också kontakt med Marcus Legler(dåvarande) IQ Media (numera PAN Vision). Det var IQ som hade servern och domänen. Marcus berättade att siten skulle komma upp någon gång och att vi absolut kunde få lite utrymme får vår CS Sweden-sida. Och vi väntade. Och väntade. Otåligt så mailade jag Marcus då och då och undrade. Efter ett tag försvann Marcus och jag fick kontakt med André Skogberg. Vi fortsatte tjata och till slut undrade André om jag och Anders inte kunde ta och göra Halflife.nu själva i stället. Och så kunde vi slänga upp vår CS Sweden där också. Antagligen var det en mycket smidigare lösning för honom för att få mig tyst. Tänkte inte efter så noga på hur tusan det skulle gå till. Detta kunde ju inte göras i vanlig HTML-kod. Något mer advance behövdes. Men vi sa Ja!

 
 
CS Sweden cirka November 1999.

Halflife.nu version 1

Jag började med enkel HTML men fick snabbt tips om SHTML, en metod för att inkludera HTML-sidor in i andra HTML-sidor utan att använda frames. Med denna högteknologiska teknik så behövde jag inte dublicera all kod på varje sida. Headers, menyer och sidfot kunde göras en gång och sedan inkluderas. Men för att göra bättre nyhetsscript och liknande så behövdes något bättre och jag blev tipsad om ASP (3.0). Med ASP kunde jag ansluta till en databas för att spara och skriva ut nyheter och liknande. Så jag köpte mig en bok, råpluggade och första Halflife.nu kunde lanseras den 27:e Maj 2000. Enkel ASP. Access-databaser. Meget high tech!

 
 
Första testversionen av Halflife.nu.
 
 
Första versionen av Halflife.nu
 
 
Andra versionen av Halflife.nu, också gjord i enklare ASP

Halflife.nu the PHP years begins and version 3

Efter lite mer än ett år och två ASP-versioner senare så blev jag inlockad i PHP som sades vara mycket mer avancerat än ASP 3.0. Det skulle även vara lättare att lära sig. Tillsammans med Lukas Lundgren, en klasskamrat i gymnasiet, så skapade vi Halflife.nu version 3 som gick live (troligtvis) i November 2001. Version 3 kom att bli en långvarig version som överlevde fyra år innan version 4 tog över. Lukas gjorde ett bra jobb med sidan och ju mer PHP jag lärde mig ju mer kunde jag börja modifiera siten själv utan att tjata på Lukas. Under dessa fyra år lyckades jag även ta studenten, flytta till Stockholm och plugga två år på Nackademin och flytta hem igen. Under tiden i Stockholm så blev inblandad i tv-spelsvärlden och skapade sidorna TVspel.nu, Kong och Gamer tillsammans med Thord Daniel Hedengren. Dessa sidorna samt att Half-Life-intresset tunnade ur sig gjorde att version 4 fick vänta. Men jag lärde mig även mycket mer om PHP, MySQL-databaser och andra webbtekniker.

 
 
Halflife.nu version 3, förslag 1
 
 
Halflife.nu version 3, förslag 2
 
 
Halflife.nu version 3, förslag 3
 
 
Halflife.nu version 3, förslag 4
 
 
Halflife.nu version 3, sista förslaget

Half-Life 2 och version 4

Den 16:e November 2004 så släpptes Half-Life 2 och tiden innan med alla rykten drog igång min Half-Life-nerv igen. Jag bodde då i Göteborg, jobbade på Manpower och byggde instrumentpaneler till Volvo-bilar. Jag gjorde småjobb till webben för PAN Vision och André. Ett av dessa småjobb satte mig i kontakt med Thomas Avasol som senare startade Ztorm AB där jag i April 2005 fick anställning. Ett jobb som jag fortfarande, 5 år senare, sitter kvar på. Trots mitt tunga schema under den tidiga Ztorm-tiden så lyckades vi till slut klämma ut en ny version av Halflife.nu. Denna gången kallade vi den Halflife2.nu. Jag fick hjälp med designen av Martin Hesslow som då också jobbade på Ztorm. Denna gången byggde systemet på arbetet från “mina” tvspels-siter.

 
 
Halflife.nu version 4, första förslaget, skissat fram av mig
 
 
Halflife.nu version 4, andra och sista förslaget

Version 5, WordPress and Halflife.nu is put to sleep

Version 4 hade ett par bra år men under den tiden så levde vi på livlina från killarna på FragZone efter att PAN Vision hade tappat distributionsrätten till Half-Life och vi blev tvugna att flytta ut. Men även denna server gick snart på sitt sista varv. Det enda jag kunde göra var att ta över och betala för serverutrymmet själv. Tyvärr kunde vi då inte flytta med hela version 4 då den krävde ett ganska tungt system med bland annat ett stort filarkiv. Åren hade dock tagit hårt på Halflife.nu och Andreas “Namron” Norman som var den enda tappra medarbetaren kvar kunde inte längre bära upp det redaktionella ansvaret. Jag byggde om siten till en WordPress-version som lades ut någon gång runt September 2007. Men redan ett år senare, den 10:e September 2008, efter nästan två månader utan uppdateringar så lät vi henne somna in. Och där ligger hon kvar än idag. Som en del av historien.

 
 
Halflife.nu version 5

Nostalgi

En av mina gamla medarbetare från Halflife.nu-tiden, Jesper Karlsson aka skalmanxl, skrev i förra veckan följande på twitter:

@Tantfarbrorn: Ibland saknar man halflife.nu-tiden, det var liksom så mycket enklare då #nostalgi

Nostalgi it is. Kanske borde jag ta tag i att trycka in allt det gamla materialet i Halflife.nu igen. Det finns så mycket texter och recensioner och nyheter i mina gömmor. Version 4 hade alla nyheter från version 3 i en fin version 3-emulator. Det vore fint att kunna söka i det gamla arkivet via WordPress-versionen. Kanske borde jag … Kanske kommer Half-Life 3 och vi kan starta siten igen. Eller. Kanske. Vem vet …

En sak är i alla fall säker. Jag hade inte suttit där jag sitter i dag om det inte hade vart för Half-Life och Halflife.nu som band mig till webben till ASP till PHP till André Skogberg till Thomas Avasol och till Ztorm… Tack för 10 år Halflife.nu. Sammanlagt har denna site kanske varit mer död än levande. Men i mitt liv kommer den alltid vara den första. Den bästa. Den största.

För vidare nostalgi så rekommenderar jag följande länk på The Way Back Machine.

Posted by David — Share: http://fmasc.net/1
Pingback from Halflife.nu | Halflife.nu 10 år 2010-05-27 08:22

Posted by smäm 2010-05-27 09:56

vilken rolig nostalgitrip. jag minns gordon hemma hos dig och mauro i stockholm :D har du kvar honom?


Posted by David 2010-05-27 10:09

Japp japp. :) I källarn dock. Emma låter mig inte ha honom framme. :-D


Posted by David 2010-05-27 10:10

Hade nästan glömt honom. Undrar om jag inte ska ta och sätta upp honom på kontoret nån gång. :)


Posted by smäm 2010-05-27 16:55

do it!


Posted by E 2010-05-30 11:29

Vadå jag inte låter? Jag har ju inte ens sett den :(
Skyll på mig bara gör de.


Posted by Fredrik Backlund 2010-06-07 22:48

Från en trogen HL-fan vill jag tacka för underbar sida och för all tid du lagt ner. Hade många roliga mods att roa mig med från din (eran) hemsida under den dryga väntan mellan att jag upptäckte HL1 och att HL2 släpptes.

Tack för allt. Vi väntar med spänning vad som kommer i framtiden.


Posted by David 2010-06-10 10:31

:) Tack.


Posted by Andreas Norman 2010-06-11 19:00

Namron här. Nostalgi. :) Oj oj, många timmar som gick åt till HLnu minsann. Lärde mig mycket. Glömt det mesta. :) Fixa hemskt gärna upp databaserna igen om du har tid D-M_R.

Gick igenom några modsidor nu. Helt dött är det då inte riktigt. Kliar som lite i mig att bli hänförd av omodern grafik, sena releasenätter, buggar och de bästa spelen jag nånsin spelat… :)


Posted by David 2010-06-11 22:25

:D Någon koll på hur de går för NS nu för tiden?


Posted by Simon 'autolycos' Jirverus 2010-07-29 10:31

Haha, underbar läsning.
Satt själv och körde en nostalgitripp här med Leveldesign.nu, så var ju tvungen att kolla upp hur det hade gått för samarbetspartnern/rivalen och allt trevligt folk. ;)

DMR, din historia påminner till stor del om den jag upplevde med LD.nu – helt underbart.
Namron, vänstern är fortfarande förfärlig. ;)

MVH
SImon “autolycos” Jirverus


Posted by David 2010-07-29 16:12

haha :) kul!


Posted by Axel "shldr-" Catasús 2011-01-05 19:32

kul läsning!

Post new comment to Internet – 10 år in the making … by me … sort of.

Advance users: Click to view allowed XHTML tags.